Son yıllarda prefabrik bir eve sahip olmak; dayanıklı, şık ve düşük maliyetli ev yaptırma açısından oldukça avantajlı bir hale gelmiştir. Bu yüzden, prefabrik yaptırmak isteyen birçok insan, prefabrik yapımı süreçlerinin araştırmalarını yapmaktadır. Bu araştırmalar sırasında “Prefabrik ev nasıl yapılır”, “Prefabrik yapı yönetmeliği nedir?”, “Prefabrik ev için izin gerekir mi?” gibi sorular sormaya başlamaktadır. Bu rehber, prefabrik ev yapım sürecini adım adım açıklamak ve sorularınıza yanıt vermek için tasarlanmıştır.
Prefabrik Ev İnşası Başlangıcı
Eğer prefabrik bir eve sahip olmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş doğru bir bütçe planlaması yapmak olacaktır. Bütçenizi belirledikten sonra sizin için uygun tasarım seçeneklerine bakmak en doğrusu olacaktır. Bütçenizi planlarken beton, zemin, hafriyat işlemleri, yalıtım işlemleri, telefon-bilgisayar tesisatları, topraklama hattı, elektrik ana dağıtımı ve sayaçlarla ilgili masrafların size ait olacağını gözden kaçırmamalısınız. Daha sonra arazinizin uygunluğundan emin olmalısınız. Mesela eğimli bir araziye prefabrik ev yapma işlemleri oldukça zor olabilir. Bu yüzden, eğimli bir arazi, zemin iyileştirme çabaları gerektirecektir. Ancak düz ve sıkı bir araziye sahipseniz ev kurulumu oldukça rahat olacaktır. Tüm bunlardan sonra, prefabrik ev yapan bir firmaya gitmeli ve proje seçmelisiniz. Bu projeyi bir arsanızın yakınında bulunan bir mimarlık ofisine vermelisiniz. Mimarın proje dosyasını hazırlaması gerekmektedir. Bu proje dosyası Fen İşleri Müdürlüğü’ne inşaat izinlerinin alınması için gönderilir. Böylece izin alma aşamalarına geçiş yapılır.
Prefabrik ev yapmaya başlamadan önce prefabrik yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Böylece ”prefabrik ev yapmak yasal mı?” gibi sorularınıza cevap bulabilir, prefabrik ev yasal izin konuları hakkında gerekli işlemleri öğrenebilirsiniz.
Prefabrik Ev İçin Hangi İzinler Gerekli? İzin Maliyeti
Prefabrik bir ev inşa etmek için bazı yasal izinleri ve ruhsatları almanız gerekmektedir. Böylece prefabrik yönetmeliğine uygun inşa süreci gerçekleştirirsiniz. Öncelikle gerekli yerlerden imar ve ruhsat izinleri almalısınız. İmar izni belediyeden alınmaktadır. Daha sonra ruhsat izni için yapıyı yapacağınız bölgenin özel idaresine ya da belediyesine başvuru yapmalısınız. Ruhsat için bazı belgeler gerekmektedir. Bunlar; tapu belgesi veya eğer varsa hissedarlardan alınan muvafakatname, mimari proje, elektrik-su ve kalorifer tesisatı projeleri, statik proje ya da ebatlı veya röperli krokidir. Bu belgeler ile ruhsatı alabilirsiniz. Ancak prefabrik ev ruhsat harçları için ödeme yapmanız gerekmektedir. 2023 Prefabrik ev ruhsat harç bedeli toplam 20.770,00 TL’dir. Tüm bunlar dışında, kadastro müdürlüğünden aplikasyon belgesi de almanız gerekmektedir.
Arsaya Prefabrik Ev Yapma Şartları
Eğer prefabrik ev yapmak için düz ve sıkı arazi sahibiyseniz bu araziyi kullanabilmek için de bazı şartlar mevcuttur. Eğer arsanızın imarı varsa ve diğer gerekli izinleri belediyeden almışsanız sonraki aşamalar biraz daha rahat ilerleyecektir. Arsasında imar izni olmayanların ise aklına “imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı?” sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı eğer belli koşullar sağlanıyorsa evettir. Bu koşullar;
- Arsanızın yola cephesinin bulunması
- Yola cephesi bulunan arsanız için %5e kadar imar izni alınması
- Maksimum 250m2’ye kadar ev yapma şartı
Bu koşulları sağlarsanız imarsız arsaya da prefabrik ev dikebilirsiniz.
Peki, imarlı arsanızın ne kadarına ev yapabilirsiniz diye hiç düşündünüz mü? Bunun için bazı hesaplamalar yapılmaktadır. Bu hesaplamalar için ise bazı kavramlara hâkim olunması gerekmektedir. Bu kavramlar; TAKS VE KAKS oranlarıdır. TAKS oranı kavramının açılımı, taban alan katsayısı oranıdır. KAKS kavramının açılımı ise kat alan katsayısı oranıdır. Hesap yapmak için imar durum belgesine bakmanız gerekecektir. Örneğim Kat alan katsayısı oranı, imar durum belgenizde 1.25 görünüyor olsun. Arsanız ise 1000 metrekare olsun. Hesaplama 1000m2 x 1,25 şeklinde yapılmalıdır. Bu işlemin sonucu da 1250 m2 çıktığı için bina üzerine maksimum 1250 m2 toplam alanında inşaat yapabileceğimizi anlayabiliriz.
Tarlaya Prefabrik Ev Yapma Şartları
Eğer imarlı bir arsanız yok ancak tarlanız var ise hala prefabrik ev yaptırmanız mümkün. Bunun için imar kanununun 20. Maddesine bakılmaktadır. Peki, Tarlaya prefabrik yapma şartları nelerdir? Merak ediyorsanız gerekli izinler konusuna maddeler halinde değinelim.
- Tarlanızın yola cephesinin olması gerekmektedir.
- Altyapı sorunu yaşamayacağınızdan emin olmalısınız.
- Ev tarlanın en fazla %5’ini oluşturmalıdır.
- 250m2’den fazla prefabrik ev yapamazsınız.
Bu şartları sağladığınız sürece prefabrik ev yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İmar İzni Olmadan Prefabrik Ev Yapılır Mı?
Prefabrik ev yapmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de “İmar izni olmadan prefabrik ev yapılır mı?” sorusudur. İmar izni olmadan prefabrik ev yapmaya çalışmak ciddi yasal yaptırımlarla yüz yüze gelmeye sebep olmaktadır. Yerel yönetmelikleri ve inşaat kurallarını ihlal ettiğiniz için para cezası alabilir, yıkım emri, inşaatın durdurulması gibi yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Bunun dışında kaçak bir prefabrik evin sigortası ve tapu işlerini yapmak da sıkıntılı olacaktır.
Gördüğünüz gibi prefabrik ev yaptırmak çeşitli yasal izin ve sorumluluklar gerektirmekte. Prefabrik yapıların yapılmasında bu kadar şart ve izinlerin olmasının en büyük sebeplerinden biri güvenli yapılar inşa etmek, çevresel düzenlemelere uygun evler yapmak gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır. Eğer siz de prefabrik bir ev yaptırmak istiyor ve bir yerden başlamak istiyorsanız bu rehberdeki adımları tek tek uygulamak çok iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Eğer prefabrik evlerinizin güvenilir olmasını istiyorsanız malzeme kalitesine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun için Prefabriklerin Malzeme Kalitesi Dayanıklılığı Nasıl Etkiler yazımızı okumanı tavsiye ederiz. Eğer diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız blog sayfamıza mutlaka göz atmalısınız. Bizimle iletişime geçmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.